Menu restauracji Hotelu Tumskiego
MENU SEZONOWE
Prosecco Di Conegliano Torralta Brut 120 ml |
19 zł |
---|---|
Grzane wino / Grzane piwo |
15 zł |
Leśne grzyby Leśne grzyby zapiekane z serem Dor blue, bekonem i pieczonymi pomidorami koktajlowymi |
26 zł |
Carpaccio z tuńczyka Carpaccio z tuńczyka serwowane z grejpfrutem, pomarańczą, fenkułem i orzeszkami pinii wykończone miodem, podane z sosem sojowym
|
29 zł |
Przegrzebki Przegrzebki serwowane z krewetką i selerem naciowym, podane na komosie ryżowej z salsą pomidorową i orzeszkami pinii
|
33 zł |
Łosoś butterfly Łosoś z grilla podany na ananasie w cieście z salsą z pomidorów i awokado, serwowany z maślanymi warzywami oraz smażonymi kalmarami. Całość wykończona sosem miodowo - sojowym. |
49zł |
Medaliony wołowe z leśnymi grzybami Medaliony z polędwicy wołowej podane z leśnymi grzybami, zapiekanym purée ziemniaczanym, chrupiącą marchewką i gnocchi z gorgonzolą |
55 zł |
Beza Słodka beza z musem z białej czekolady i sera mascarpone podana z leśnymi owocami |
20 zł |
Biała fantazja Kremowy deser z sera mascarpone i białej czekolady serwowany z sosem z mango i sosem z porzeczki oraz miodową pszenicą |
20 zł |
PRZEKĄSKI I SAŁATKI
Carpaccio wołowe Carpaccio z polędwicy wołowej doprawione płatkami parmezanu, listkami pikantnej rukoli i toskańską oliwą, udekorowane kaparem jabłkowym |
27 zł |
---|---|
Tatar wołowy Tatar ze świeżo mielonego fileta wołowego doprawiony czarnym pieprzem i modeńską oliwą, podany z siekaną czerwoną cebulą, marynatami i żółtkiem |
34 zł |
Sałatka Cesar Rzymska sałata z warzywami, chrupiącym bekonem, tuńczykiem i grillowanym kurczakiem, doprawiona sosem z sardeli |
29 zł |
Sałatka grecka Mix sałat i warzyw doprawiony oliwą i octem balsamicznym,podany ze smażonymi wątróbkami kurczaka w stylu gyros |
25 zł |
Sałatka „Fontina" Ogrodowe sałaty z cząstkami jajka ugotowanego na twardo, doprawione kawałkami sera pleśniowego, pieczonym kurczakiem i prażonymi pestkami słonecznika podana z aromatycznym dressingiem truskawkowym |
25 zł |
Caprese Pomidory przekładane mozarellą doprawione aromatyczną emulsją bazyliową, podane z sałatami i włoską szynką parmeńską |
22 zł |
Carpaccio z łososia Carpaccio ze świeżego łososia w kompozycji sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i płatków parmezanu |
33 zł |
Łosoś na dwa sposoby Łosoś podany w formie tatara i opiekanego medalionu Bellevue w kompozycji bukietu kolorowych sałat i balsamicznego octu figowego |
34 zł |
Śledź na dwa sposoby Tatar z matjasa i medaliony śledziowe z dodatkiem świeżego soku z limonki, szalotek i pomidorów concasse, doprawione ogrodowym koprem, podane z salsą meksykańską |
21 zł |
Krewetki w cieście piwnym Tygrysie krewetki w aksamitnym cieście podane na świeżym ogórku, miodowym melonie, arbuzie julienne z dwoma rodzajami kremu balsamicznego |
31 zł |
Burrata Burrata na rukoli i smażonych pomidorach cherry podana z pieczonym avocado, octem balsamicznym i oliwą |
29 zł |
ZUPY
Krem z dyni Aromatyczny krem z dyni podany z serkiem mascarpone i solą morską, udekorowany suszonymi podgrzybkami i kremem balsamicznym |
18 zł |
---|---|
Zupa cebulowa Delikatna zupa cebulowa oprószona wiórkami parmezanu doprawiona świeżym tymiankiem i winem Chablis, podana z chrupiącymi grzankami z pesto bazyliowym oraz serem Dor blue |
18 zł |
Krem z pomidorów Toskańska zupa ze świeżych pomidorów doprawiona serkiem mascarpone i aromatem bazylii |
18 zł |
Rosół Aromatyczny rosół drobiowy z makaronem, kawałkami kurczaka i kolorowymi warzywami. Na życzenie podany z żółtkiem |
18 zł |
Czerwony barszcz Purpurowy barszcz z aromatem antonówek serwowany z ciepłym pasztecikiem lub kołdunami |
18 zł |
MAKARONY / PASTY
Penne quattro formaggi Makaron penne w kremowym sosie z czterema rodzajami sera doprawiony suszonymi pomidorami i aromatem ogrodowych ziół |
24 zł |
---|---|
Pomidorowe linguine Makaron linguine doprawiony sosem pomidorowym i świeżą bazylią |
24 zł |
Bazyliowe tagliatelle Makaron tagliatelle z pesto alla genovese, szpinakiem, parmezanem, świeżą bazylią podany z kawałkami grillowanego kurczaka, musem z zielonego groszku oraz kroplą kremu balsamicznego |
28 zł |
Mezzi Rigatoni Makaron Mezzi Rigatoni z cukinią, suszonymi pomidorami, białą pastą truflową oraz szpinakiem zapieczonym z parmezanem |
28 zł |
SORBET
Sorbet malinowy lub z mango Gałka orzeźwiającego sorbetu o smaku mango lub maliny podana na słodkim arbuzie w kieliszku martini, doskonale oczyści kubki smakowe i przygotuje podniebienie do dania głównego |
10 zł |
---|
DANIA GŁÓWNE
Kurczak Pizzayola Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem i zapieczony pod płaszczykiem płatków mozzarelli, podany na lekkim sosie grzybowym z maślanymi ziemniakami |
37 zł |
---|---|
Golonka Golonka wieprzowa ułożona na purée ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu, podana z pierogami z kapustą i grzybami okraszonymi cebulą. Całość wykończona sosem pieprzowym. |
38 zł |
Polędwiczka „Confit” Soczyste plastry marynowanej polędwiczki wieprzowej z sosem z zielonego pieprzu ułożone na confit z czerwonej kapusty, podane z purée ziemniaczanym i karmelizowaną gruszką |
42 zł |
Eskalopki cielęce Smażone w jajku i parmezanie eskalopki cielęce podane z pomidorowym makaronem i kolorowymi warzywami |
47 zł |
Kaczka Barbarie Pieczona pierś kaczki doprawiona sosem brzoskwiniowo – pomarańczowym,w kompozycji zapiekanych piramidek ziemniaków dauphine |
51 zł |
Stek z polędwicy wołowej Grillowany stek z polędwicy wołowej podany z sosem na bazie wina Barolo z tartą ziemniaczaną i warzywami. Na indywidualne życzenie zapieczony z kozim serem Bûche de chèvre |
72 zł |
Comber jagnięcy Comber z nowozelandzkiej jagnięciny w sosie rozmarynowo – czosnkowym podany z pieczonymi warzywami ułożonymi na konfiturze z czerwonej cebuli i purée ziemniaczanym |
78 zł |
Sandacz Lekko duszony sandacz w kremowym sosie serowym podany z maślanymi ziemniakami i sezonowymi warzywami |
49 zł |
Łosoś Filet z łososia ułożony na dzikim ryżu serwowany ze słodkimi owocami gruszki i jabłka w aromacie papryczki pepperoni i orzeszków pinii |
52 zł |
Miętus Smażony miętus podany na warzywnym tagliatelle z maślanym ryżem i sosem sojowo-miodowym z kroplą oleju sezamowego |
49 zł |
Halibut Pieczony halibut podany na soczystym szpinaku z serem Dor blue, grillowanymi plastrami ziemniaka oraz mozarellą zapieczoną w papryce. Całość wykończona kremem balsamicznym |
53 zł |
Krewetki tygrysie Smażone w maśle czosnkowym krewetki tygrysie podane z ryżem, szpinakiem i gotowanymi warzywami |
49 zł |
DODATKOWO
Mała sałatka Kompozycja sałat i świeżych warzyw, doprawiona ziołowym dressingiem (proponujemy jako formę malej porcji sałatki lub jako dodatek uzupełniający do dania głównego lub makaronu) |
11 zł |
---|---|
Frytki Frytki podawane z ketchupem, sosem majonezowym i dipem bekonowo - pomidorowym |
13 zł |
Talerz serów Asortyment serów podany z suszonymi owocami, winogronem i ciepłymi bułkami |
29 zł |
MENU DLA NASZYCH MŁODSZYCH GOŚCI
Zupa pomidorowa z makaronem |
14 zł |
---|---|
Smażony kotlecik z kurczaka w złocistej panierce, zapieczony z serem , podany z frytkami, ketchupem i małą sałatką |
26 zł |
Puchar lodów Frezja - wybrane dwa smaki lodów z owocami, bitą śmietaną, sosem owocowym i czekoladowym |
16 zł |
Delikatne naleśniki z dżemem, serkiem mascarpone na słodko, owocami lub nutellą |
15 zł |
DESERY
Crème Brûlée Karmelizowany deser doprawiony kroplą koniaku Martell w trzech odsłonach: z leśnymi jagodami, ogrodowymi truskawkami i tartą czekoladą |
17 zł |
---|---|
Sałatka owocowa Sałatka ze świeżych owoców podana z gałką lodów ananasowo - żurawinowych, listkiem mięty i sosem truskawkowym |
17 zł |
Tiramisu Lekki deser z włoskiego serka mascarpone, doprawiony kawowym likierem Kahlua |
22 zł |
Puchar lodów „Owocowa fantazja” Lody truskawkowe, waniliowe i ananasowo - żurawinowe podane ze świeżymi owocami, odrobiną bitej śmietany i pistacjami. Całość doprawiona sosem malinowym i syropem z owoców granatu |
22 zł |
Lody z malinami Lody waniliowe podane w koszyczku brandy snaps zatopione w gorących malinach |
22 zł |
Lody z bezą Kruche bezy zatopione w śmietankowych lodach z kroplą brandy oraz akcentem pistacji i porzeczki podane z rumową bitą śmietaną |
23 zł |
Czekoladowa muffina Muffina z czekoladowym fondue podana z gałką lodów śmietankowych w cieście filo (deser jest pieczony przez 15 minut) |
25 zł |
Tarta z jabłkami Delikatne, kruche ciasto z jabłkami i cynamonem podane z gałką lodów waniliowych (deser jest pieczony przez 12 minut) |
20 zł |
Deserowe trio Hotelu Tumskiego Pieczony serniczek Wiedeńska Opera, karmelizowany Crème Brûlée i Tiramisu podane w formie espresso (deser jest pieczony przez 15 minut) |
23 zł |
Lody ananasowo – żurawinowe Gałka lodów ananasowo - żurawinowych podana na słodkim arbuzie w kieliszku martini |
9 zł |
Wszystkie ceny są wyrażone w polskich złotych, zawierają podatek VAT i są cenami ostatecznymi
Napiwek kelnerski za serwis nie jest wliczony w cenę
Dołącz do nas
Google+ Facebook